Tips vid köp av kajak

Tips vid köp av kajak

Användningsområde

Var och hur kommer du att använda din kajak? Tänk på att det är en stor skillnad mellan en havskajak för långa paddlingsturer över öppet hav och en kajak som ska användas av hela familjen för kortare turer runt den skyddade sjön vid sommarstugan.

Volymen

Din vikt och den förväntade packningsvikten. Samtliga tre kan ha stor inverkan på hur du manövrerar och hanterar kajaken. En kajak som är för liten för dig kommer att upplevas som instabil. En kajak som är för stor för dig kommer istället att kännas som en pråm. I båda fallen blir kajaken svårare att handskas med under tuffare förhållanden.

Längden

Vanligtvis brukar en längre kajak innebära att det är lättare att uppnå en högre hastighet och du får större lastkapacitet. En längre kajak är å andra sidan svårare att svänga i trängre utrymmen, att manövrera i tuffare förhållanden, att hålla en stabil kurs med när havsvågorna kommer från 45 grader samt att surfa med när vågorna kommer bakifrån.

Roder eller skädda?

En fråga som många ställer sig. Roder är ett system med ett fenliknande blad i aktern som du styr med hjälp av fötterna. Skädda kan beskrivas som ett centerbord som påverkar kursstabiliteten och gör kajaken mindre lovgirig medan du får manövrera kajaken genom lutning, viktförflyttning och olika paddeldrag. Roder har sina fördelar vid framförallt långa paddlingar, träningspass och användande av vingpaddel medan skädda har sina fördelar vid framförallt paddling med mycket manövreringsteknik och surflandningar.

Kajakens vikt

En lättare kajak har förvisso sina fördelar och detta gäller huvudsakligen när kajaken ska användas för tävlingsbruk. När man väl har uppnått ett jämnt tempo under paddlingen spelar det inte så stor roll om den väger 21 kg eller 26 kg – oftast har paddelns vikt och konstruktion större betydelse.

Packning

Om du planerar för en längre tur och speciellt om detta ska ske under vintertid är du i behov av större packningsutrymme. Om du överlastar kajakens optimala lastkapacitet kommer stabiliteten i sin tur att försämras. Undersök hur stora packluckorna är. Stora luckor krävs för skrymmande packning.

Skicklighet

Är du en skicklig paddlare kan du utan problem hålla balansen i en snabbgående och mer krävande tävlingskajak samtidigt som du fokuserar på starka och effektiva paddeltag. Är du nybörjare och väljer en mer avancerad modell kommer all din energi att gå åt till att hålla balansen och risken finns att du inte hittar glädjen med paddlingen. För många paddlare är det oftast bättre att välja en kajak utifrån den skicklighet de har för närvarande men det finns även de som av olika anledningar vill ha en mer avancerad kajak i ett tidigt skede. Fundera i lugn och ro på din skicklighet och dina eventuella mål med paddlingen samt hur och var du kommer att använda kajaken.

Material

Tillverkningstekniker och material är det som skiljer många modeller och kajakmärken åt.

Sittkomfort

En kajak med god sittkomfort kan vara skillnaden mellan en njutbar och plågsam sittställning. Sits och ryggstöd som är vadderade uppskattas av många paddlare. Har du problem med ryggen kan det vara praktiskt med ett ryggstöd som kan justeras från sittande position. Lår- och knästöd ska kännas komfortabla och bidra till en bra kontakt med kajaken. Fotstöden ska vara starka och hållbara för att verkligen kunna fungera som ett stöd när du paddlar.

 

Andrahandsvärde

Om det är ditt första kajakköp bör du även se till kajakens andrahandsvärde eftersom du eventuellt vill byta kajak efter två till tre års användande

Billigare kajaker av glasfiber sjunker vanligtvis kraftigt i pris medan en bra plastkajak sjunker generellt sett endast 20- 30 % i pris.

 

Testa innan köp

Detta är det bästa rådet. Vem skulle köpa en bil utan att testköra den? Prova olika modeller och när du tror att du har hittat den rätta kajaken bör du hyra den för åtminstone en dag och helst en hel helg. En bra försäljare brukar oftast dra av hyran om du senare köper kajaken av henne/honom.

Även paddeln är viktig

Många gånger väljer köparen en kajak med låg vikt och en tung paddel när paddlingen troligtvis hade blivit mer njutbar med en lättare paddel och något tyngre kajak.