Köpa kajak !

Första gången du ska köpa en kajak är det väldigt att lätt att känna sig förvirrad. Detta inträffar speciellt om man lyssnar till alltför många råd. Hos Kajaktiv säger vi ofta »different strokes for different folks« med innebörden att en viss kajak kanske passar en person alldeles utmärkt men är av olika skäl inte det bästa valet för en annan person. Nedan lämnar vi några råd som vi hoppas kan vara till vägledning vid valet av en passande kajak. Scrolla ner så hittar du tips och råd hur du ska tänka vid köpet av din kajak. Du kan också gå vidare till vår ”butik” kajaktivtjorn/kajakbutik och se hela sortimentet av kajaker och tillbehör.

Kontakta butiken

Om du är intresserad av våra kajaker. Skriv en rad om dig själv och vilken kajak du vill veta mer om. Så återkommer vi snarast.
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Användningsområde

Var och hur kommer du att använda din kajak? Tänk på att det är en stor skillnad mellan en havskajak för långa paddlingsturer över öppet hav och en kajak som ska användas av hela familjen för kortare turer runt den skyddade sjön vid sommarstugan.

Volymen

Din vikt och den förväntade packningsvikten. Samtliga tre kan ha stor inverkan på hur du manövrerar och hanterar kajaken. En kajak som är för liten för dig kommer att upplevas som instabil. En kajak som är för stor för dig kommer istället att kännas som en pråm. I båda fallen blir kajaken svårare att handskas med under tuffare förhållanden.

Längden

Vanligtvis brukar en längre kajak innebära att det är lättare att uppnå en högre hastighet och du får större lastkapacitet. En längre kajak är å andra sidan svårare att svänga i trängre utrymmen, att manövrera i tuffare förhållanden, att hålla en stabil kurs med när havsvågorna kommer från 45 grader samt att surfa med när vågorna kommer bakifrån.

Roder eller skädda?

En fråga som många ställer sig. Roder är ett system med ett fenliknande blad i aktern som du styr med hjälp av fötterna. Skädda kan beskrivas som ett centerbord som påverkar kursstabiliteten och gör kajaken mindre lovgirig medan du får manövrera kajaken genom lutning, viktförflyttning och olika paddeldrag. Roder har sina fördelar vid framförallt långa paddlingar, träningspass och användande av vingpaddel medan skädda har sina fördelar vid framförallt paddling med mycket manövreringsteknik och surflandningar.

Kajakens vikt

En lättare kajak har förvisso sina fördelar och detta gäller huvudsakligen när kajaken ska användas för tävlingsbruk. När man väl har uppnått ett jämnt tempo under paddlingen spelar det inte så stor roll om den väger 21 kg eller 26 kg – oftast har paddelns vikt och konstruktion större betydelse.

Packning

Om du planerar för en längre tur och speciellt om detta ska ske under vintertid är du i behov av större packningsutrymme. Om du överlastar kajakens optimala lastkapacitet kommer stabiliteten i sin tur att försämras. Undersök hur stora packluckorna är. Stora luckor krävs för skrymmande packning.

Skicklighet

Är du en skicklig paddlare kan du utan problem hålla balansen i en snabbgående och mer krävande tävlingskajak samtidigt som du fokuserar på starka och effektiva paddeltag. Är du nybörjare och väljer en mer avancerad modell kommer all din energi att gå åt till att hålla balansen och risken finns att du inte hittar glädjen med paddlingen. För många paddlare är det oftast bättre att välja en kajak utifrån den skicklighet de har för närvarande men det finns även de som av olika anledningar vill ha en mer avancerad kajak i ett tidigt skede. Fundera i lugn och ro på din skicklighet och dina eventuella mål med paddlingen samt hur och var du kommer att använda kajaken.

Material

Tillverkningstekniker och material är det som skiljer många modeller och kajakmärken åt.

Sittkomfort

En kajak med god sittkomfort kan vara skillnaden mellan en njutbar och plågsam sittställning. Sits och ryggstöd som är vadderade uppskattas av många paddlare. Har du problem med ryggen kan det vara praktiskt med ett ryggstöd som kan justeras från sittande position. Lår- och knästöd ska kännas komfortabla och bidra till en bra kontakt med kajaken. Fotstöden ska vara starka och hållbara för att verkligen kunna fungera som ett stöd när du paddlar.

Andrahandsvärde

Om det är ditt första kajakköp bör du även se till kajakens andrahandsvärde eftersom du eventuellt vill byta kajak efter två till tre års användande. Billigare kajaker av glasfiber sjunker vanligtvis kraftigt i pris medan en bra plastkajak sjunker generellt sett endast 20- 30 % i pris.

Testa innan köp

Detta är det bästa rådet. Vem skulle köpa en bil utan att testköra den? Prova olika modeller och när du tror att du har hittat den rätta kajaken bör du hyra den för åtminstone en dag och helst en hel helg. En bra försäljare brukar oftast dra av hyran om du senare köper kajaken av henne/honom.

Även paddeln är viktig

Många gånger väljer köparen en kajak med låg vikt och en tung paddel när paddlingen troligtvis hade blivit mer njutbar med en lättare paddel och något tyngre kajak.

Kajaktivs filosofi

Samarbete är något som vi önskar ska bestå under en längre tid. När vi numera väljer våra samarbetspartners lägger vi större vikt vid vissa avseenden som erfarenhetsmässigt har visat sig vara avgörande för ett fortsatt gott samarbete.Den största vikten lägger vi vid att jobba med produkter som fungerar väl på den svenska marknaden och som är av bästa kvalité.En annan viktig del är var produkterna tillverkas och helst ser vi att de produceras i Europa. En ytterligare viktig del är om företaget är familjeägt. Under årens lopp har vi kunnat konstatera att den bästa kontakten och servicen får vi genom samarbetet med familjeägda företag. Det är också dessa företag vi har ett nära samarbete med efter många år i branschen.

 

Prijon är ett familjeföretag som har funnits sedan 1960 och som drivs av två generationer aktiva paddlare. James lärde känna familjen Prijon mycket väl när han jobbade på deras fabrik för drygt tjugo år sedan. Prijon är också det företag vi har arbetat längst med. Företaget har gjort sig känt inom stora delar av världen för sina kvalitativaoch funktionella kajaker.

Genom tekniken blåsmodulering producerar de kajaker som är styva och extremt hållbara. Kajakerna tillverkas i Tyskland och Slovenien i fabriker med effektiva datasystem och med fokus på återvinning och energi från solceller. Kajaktiv och Prijon arbetar ofta tillsammans vad gäller produktutveckling och senast vad gäller modellerna Prijon Prilite Marlin, Seayak 520 och Seayak 500.

Pyranha Mouldings är ett företag med bas i Manchester, Storbritannien, som äger kajakmärkena Venture Kayaks, Pyranha och P & H. Företaget är familjeägt och kända för att lyssna på kundernas önskemål – ofta får vi på olika vis vara delaktiga i produktutvecklingen. Dessutom håller företaget en bra service och jämn kvalité.

Kajakerna tillverkas i ett plastmaterial som är speciellt utvecklat och som resulterar i erkänt mycket tåliga kajaker. Under de sista åren har företaget intensifierat arbetet med återvinning och även investerat i nya fabrikslokaler för miljövänligare och energieffektivare ugnar vid tillverkning av sina rotationsgjutna kajaker. Pyranha Mouldings har överlag ett stort engagemang för miljöfrågor.

Företaget är baserat i Devon i sydvästra delen av England. Företaget ägs och drivs av en grupp entusiastiska SUP-paddlare. En av dessa är John Hubbard som vann världsmästerskapen i Stand Up Paddling år 2009.

Dessa paddlare såg i ett tidigt skede behovet av en bräda som var lätt att transportera och förvara. Idén om en uppblåsbar bräda är nu en lyckad affärsidé.

Jackson Kayak är ett familjeföretag som startade 2003 och som har tagit marknaden med stormsteg. Erik Jackson är fyrfaldig världsmästare i freestyle och olympisk mästare i kanotslalom.

När han startade företaget hade han som mål att tillverka kajaker som skulle passa alla paddlare oavsett ålder och nivå. Han har definitivt lyckats för vad sägs om en mängd olika modeller i olika storlekar för paddlare mellan 25-125 kg och för såväl nybörjare som världsmästare.

Hiko är en av våra äldsta och närmaste leverantörer av flytvästar, paddelkläder och tillbehör. Det är ett familjeföretag som drivs av Ivan och Marcella Hilgert som härstammar ifrån en lång linje av tjeckiska slalompaddlare. Eftersom de paddlar dagligen så vet de vikten av att flytvästar och utrustning sitter bra på kroppen och är funktionell .

Populära flytvästs modeller så som den berömda Aquatic  som lämpar sig bäst för expedition och havspaddling,  är utvecklad i samarbete med James Venimore och Barbro Lindman

Företaget TNP är baserat utanför Prag i Tjeckien och är ytterligare ett familjeföretag. TNP levererar paddlar och är kända för sina produkter som är genomtänkta och håller en hög kvalité till ett bra pris. Dessutom är paddlarna väldigt sköna att paddla med.

De senaste modellerna, Wolverine och Rapa, har blivit mycket populära. Tillverkade i ett material som gör dem både lätta och tåliga. Företaget ger tre års fabriksgaranti vilket säger en hel del om deras goda kvalité.

En amerikansk paddel som tillhör de bättre på marknaden. Ett familjeföretag som tillverkat paddlar i generationer.

Det började med att en av delägarna tyckte att kompisen hade en otroligt ful hjälm och tillverkade istället en kepshjälm i kolfiber. Nu är det norska företaget ett välkänt företag som dominerar utbudet av hjälmar för forspaddlare och skidåkare på alla nivåer. Sweet startades av en grupp vänner för 15 år sedan och är baserat i norska Trysil.

Företaget strävar efter kvalité, funktionalitet och nytänkande. Numera tillverkar de även kläder för skidåkning, paddling och fritid som håller på att bli lika populära som deras hjälmar.

Transportsystem för kajaker i form av vagnar och takräcken av mycket hög kvalité. Tillverkas i Tyskland på en fabrik med mycket höga krav på god arbetsmiljö. Dessutom är företaget uppskattade för sin goda service och leveranserna är alltid snabba och pålitliga. Företaget har funnits i tjugo år och har gjort sig kända för att arbeta med bra material och komma på nya och genomtänkta lösningar.

Från Source kommer de mycket väl genomtänkta vattensystemen som är välkända för att förvara vatten som inte innehåller bakterier och som dessutom smakar gott. Detta är möjligt genom att de använder en speciell teknik med en plastyta som gör att bakterierna inte fastnar på ytan samt att det är lättare att rengöra vätskepåsen. Företaget är baserat i Israel och lägger ner mycket energi på miljöfrågor. Dessutom verkar företaget för en lugnare tillvaro i sitt hemland. På deras fabrik arbetar alla sorters människor med olika bakgrund och olika trosuppfattningar.

För några år sedan hade vi absolut inte några tankar på att erbjuda tekniska produkter till våra kunder. Men när vi fick kunskap om och erfarenhet av produkten SPOT ändrade vi uppfattning. Naturligtvis vill vi marknadsföra en produkt som har räddat och kommer att rädda liv.

Navisafe i är ett norskt belysningsföretag som har utvecklat ett helt nytt sätt att kombinera säkerhetsljus med effektiva och praktiska ljus i LED-teknik med dubbla magnetsystem för säkert fäste. Dessa säkerhetsljus med finurliga tillbehör gör dem mycket användbara för paddlare, båtfolk och alla andra som är aktiva inom friluftslivet. Navisafe kan numera erbjuda 16 användarvänliga