Tips på turer !

Pater Noster fyren, turen för den som gillar äventyr.

Pater Noster är en Heidenstam fyr som står på Hamneskär, ett av Pater Noster Skären. Fyren byggdes 1868 och användes fram till 1977 då den angöringsfyren Hätteberget. Du kan se fyren redan när du nått Klädesholmen och det ser ut som den ligger bakom nästa skär. Men låt dig inte luras, det är ca 8km dit och kan nästan kännas frustrerande när fyren aldrig kommer närmre, men det är värt mödan! På vägen ut paddlar du genom kargt landskap med många vassa berg och med stor chans att se fågel och säl.

Notera: Turen kräver en viss försiktighet och vid vind kan detta bli en mycket krävande tur med stor sjö. Flera av skären är fågelskyddsområden och man får ej beträda eller vistas inom 50m från den 1 april till 15 juli. Rådfråga oss innan du ger dig av om du känner dig osäker!

Dagstur till Sandholmen och Skärhamn

En mycket trevlig dagstur som vi rekommenderar alla att göra. Packa kajakerna med lunch och paddla norrut. Igenom Klädesholmen, förbi Flatholmen och stanna på den kända stranden på Sandholmen för att käka lunch och ta ett svalkande dopp. Har ni kraft kvar är det ett stenkast till Skärhamn där ni kan köpa färska kräftor, mjukglass eller besöka Akvarellmuseet. 

 

Åstol, Dyrön & Kärrsön.

Vi kan varmt rekommendera turen som går österut från Kajaktiv och Bleket. Vädermässigt så bör det vara samma förhållanden som turen till Pater Noster då paddlingen delvis går över öppet hav. Antingen går ni den inre leden via Kalvsund förbi Rönnäng eller så tar ni den yttre vägen via ön Väggen och sedan siktet inställt mot Åstol, en karg klippö mitt i havet.

Paddla in i den skyddade hamnen på Åstol, gå i land och promenera bland smala gränder och sjöbodar. Avsluta med lite rökta räkor på Rökeriet innan ni låter färden gå vidare mot den inre skärgården i Hakefjorden. Antingen har ni varit på Åstol eller så paddlar ni förbi och stiger iland på grannön Dyrön. Njuter av grönskan och vyerna på ön och kanske vandrar runt ön på den fantastiska leden som för er via karga klippor och utsikt på västsidan till lummiga vikar med sandstränder på ostsidan.

Efter detta ligger den skyddade och grönskande ön Kärrsön med smala sund och dalar och väntar på er. Kliv iland på en liten sandstrand ta ett bad och njut av Bohuslän skärgård. Om ni nu råkar ha tid över eller funderar på att tälta måste ni styra kosan mot ön katten, en fantastisk ö med sandstränder och en perfekt tältplats på nordostsidan av ön. Gå på upptäcktsfärd och utforska, njut och låt lugnet lägra sig på kvällen över lägerelden.