SUP – Red paddle

På denna sida Guidar vi dig rätt i ditt val av SUP, första delen är generellt hållen med mycket information och frågeställningar för att du ska hitta rätt i bräddjungeln. Scrollar du ner till den nedre avdelningen hittar du alla brädor med specificerade fakta om varje bräda och priser. När du har lyckats att ta dig igenom denna sida så tycker vi att du ska göra ett besök hos oss för att testa de olika modellerna, det finns inget bättre sätt än att ge sig ut i på havet och låta intrycken leda dig rätt.

 

Fördelar med Uppblåsbar SUP bräda

Uppblåsbara brädor har blivit den mest populära konstruktionen på den europeiska marknaden tack vare möjligheten att rulla ihop dem och enkelt kunna packa ner den i en ryggsäck. Det innebär att du lätt kan ta med den i bilen, på bussen eller flyget. Brädorna är stöttåliga och väldigt robusta. Det är inga problem att krocka mot stenar eller tappa brädan i marken.

 

 

Stor kvalitetsskillnad mellan lågpris-brädor och premium-brädor.

Som med det mesta finns det stora kvalitetsskillnader mellan uppblåsbara brädor. Lågprisbrädor kan se bra ut vid första anblick, men de klarar inte att hålla det höga tryck som krävs för att göra en bräda riktigt styv. En bra bräda bör klara av ett tryck av minst 20 psi. Red Paddle har 25 psi.. Billiga brädor brukar få en bananform när man står på dem i vattnet och blir därför tunga att paddla framåt, då de “plogar” genom vattnet istället för att glida på ytan. Redpaddle löser det här med en pump som klarar att leverera extra högt tryck, en bräda som klarar trycket sam två skenor som träs in i kanaler på brädans väggar, i mitten där paddlaren står.

Att tänka på när du väljer SUP

När du ska välja en SUP som passar dig är det ett par saker du behöver ta hänsyn till. Viktigast är att att du får rätt bräda för din kroppsvikt, samt att du väljer en bräda anpassad för hur du vill använda den. Nedan reder vi ut begreppen. Kom ihåg att om du behöver personlig guidning i ditt val så finns vi ett telefonsamtal bort.

Steg 1 är att välja rätt kategori av SUP för dina ändamål. Nedan går vi igenom våra olika kategorier kortfattat. Detaljerad information om varje kategori finns på sidorna för respektive.

supbrädor från redpaddle

All-Round

Ride är den mest populära kategorin. Den ultimata brädan för den som söker efter varierad paddling. Allt från att glida runt på lugna vatten och passa på att surfa när tillfälle ges. Helt enkelt bra för den som vill ha lite av varje. Läs mer om våra Allroundbrädor här.

Touring

För dig som är intresserad av längre turer. Styva och stabila brädor, ideala för att packa campingutrustning och är anpassad för höga hastigheter & kursstabilitet. Läs mer om våra Touringbrädor här.

Sport

Sportserien är utmärkt för svenska förhållanden. De är lite längre och smalare och glider därför enkelt fram på vattnet. Sportserien passar bra för paddlare med lite mer erfarenhet. Den är stabilare än racebrädorna men håller ändå god fart.

Race

Racebrädorna är designad för hög hastighet och smidighet i åtanke. Brädorna är Längre och smalare för bra glid. De är även styvare och anpassade för en sak. Fart. Racebrädorna är det självklara valet för den erfarne paddlaren som vill träna och tävla. Läs mer om våra Racebrädor här

Surf

SUP-surfing är mycket roligt. En paddel i handen ger mer balans och är ett bra sätt att komma in i sporten. Red Paddles Whip SUPs är kortare, bredare i nosen och har en smalare bakända. perfekt för att surfa. Läs mer om våra Surfbrädor här.

Fors

Wild brädan för fors skapades för att klara av mer extrema förhållanden av snabbt flödande vatten. Sidorna är högre så du kan bryta dig in och ut ur starka strömmar. Den tydliga rockerprofilen innebär att den går mjukare i stökigt vatten. Forsbrädorna är nischade och passar dig som vill göra något annorlunda och drivs av lekfull paddling.  Läs mer om våra Forsbrädor här.

Yoga

Yoga på vattnet utmanar din balans och kroppskontroll ytterligare ett par nivåer. Med den mjuka ytan och uppblåsbara konstruktionen ger den en perfekt plattform till dina yogapass. Läs mer om våra Yogabrädor här.

Windsurf

Red Paddles vindsurfingbrädor har möjligheten att sätta på ett segel när det är mycket vind och redo att paddlas när det är vindstilla. En unik kombination som är riktigt bra för svenska förhållanden. Seglen säljs separat. Läs mer om våra vindsurfbärdor här.

Steg 2  är att det finns ingen one size fits all när det kommer till SUP brädor. En tyngre person behöver en bräda med högre volym än en lättare person och vice versa. När du har valt typ av bräda är nästa steg att välja storlek. De flesta modeller kommer i ett par storlekar för att kunna ge samma paddel och surfegenskaper oavsett vikt på personen.

Brädans Tjocklek

Red paddles brädor kommer i olika tjocklekar som har olika egenskaper. Varje SUP-kategori har i regel en till två olika tjocklekar. Du väljer storlek efter vikt. Nedan är en övergripande förklaring. Ta kontakt med oss om du är osäker på vilken bräda som passar din vikt.

1. 100 mm – Barnbrädor och surf brädor är de tunnaste. Anledningen till att surfbrädorna är tunnare är att de enklare ska kunna skära in i vattnet när man vinklar brädan på en våg.

2. 120 mm – Den vanligaste tjockleken på allroundbrädorna som t.ex Ride-serien. Dessa brädor är gjorda både för surf och touring. Brädorna i den här tjockleken har mycket god styvhet.

3. 150 mm – De tjockaste brädorna blir styvare. I sortimentet är det racing, expidition och yogabrädor som har den här tjockleken. Prioriteten för dessa brädor är styvhet, kursstabilitet och lastkapacitet.

Brädans Längd

Generellt kan man säga att en längre bräda är snabbare och mer kursstabil, men svårare att svänga runt. Därför är Racebrädor och touringbrädor längre. Är du ute efter träning och motion, långfärd, eller planerar att köra tävlingar ska du titta på de längre brädorna.

Brädans Bredd

Det är stor skillnad att paddla på platt vatten och vindstilla mot öppet vatten med vågor. Man blir snabbt trött i besvärliga förhållanden, då underlättar en lite bredare bräda för extra stabilitet.

En bräda designad för tävling har sällan en bredd över 28” för att vara så snabb som möjligt. Vid ökad bredd blir det svårare att få ett riktigt rent paddeldrag, men tänk på att du kommer inte att paddla snabbt om du inte står stabilt på fötterna. Många paddlar mer effektivt med en tryggare bräda.

Skötsel av bräda &  pump

När du förvarar brädan över över lång tid, till exempel över vintern bör du se till att tömma den på luft. Ska du förvara brädan utomhus, se till att den inte ligger i direkt solljus över längre tid Pumpen behöver smörjas emellanåt med en silikonspray. Vi rekommenderar CRC silikonspray.

Produktgaranti

Red Paddle utökar sin garantitid på alla brädor från 2020 års modeller och framåt till 5 års garanti. Tidigare årsmodeller har 2 års garanti från Redpaddle. För att kunna utnyttja garantin måste du registrera brädans serienummer på Redpaddles webbplats inom 3 månader efter köp. Serienumret hittar du på brädans luftventil. Registreringen hittar du här.

Det här ingår vid köp

Alla brädor levereras med följande
– Rullväska med hjul och bärremmar (Compact brädan levereras med ryggsäck).
– Marknadens bästa pump
– Leash för säker paddling
– Reparationssats
– Vattentätt mobilfodral för säker paddling.

Ride 10″6

Världens mest populära SUP-bräda. Vi tror inte att du kan hitta en mer mångfacetterad bräda än 10’6” Ride MSL från...

11 250 kr
Läs mer & kontakta oss

Ride 10″8

En mångsidig SUP som passar större paddlare bäst och är en bra bräda att ta passagerare med. Special edition model...

11 750 kr
Läs mer & kontakta oss

Ride 9″6

Hälften så stor - dubbelt så rolig. Brädan som omdefinierar hur en SUP kan kännas, både på vattnet och på...

16 990kr
Läs mer & kontakta oss

Ride 9″8

Detta är en bra bräda för nybörjare, men är också en fantastisk upplevelse för mer avancerade paddlare därför att den...

11 250 kr
Läs mer & kontakta oss

Sport 11″0

Vem är brädan till för? Paddlare som vill ta ett steg up från Ride-serien där du får en snabbare bräda...

13 250 kr
Läs mer & kontakta oss

Sport 11″3

Vem är brädan designad för? För dig som vill ha en snabbare och mer kursstabil bräda än de från Ride-serien....

13 490 kr
Läs mer & kontakta oss

Sport 12″6

För dig som letar efter högre hastighet och vill njuta av längre distanser. Tillverkare: Red Paddle Co Färg: Lime Camo...

14 250 kr
Läs mer & kontakta oss

Voyager 12″6

Den perfekta touringbrädan för paddlare över 90kg. Den extra stabiliteten och styvheten gör detta till en optimal bräda för de...

14 250 kr
Läs mer & kontakta oss

Voyager 13″2

13’2” Voyager+ låter dig ta med all utrustning på turen, det här är valet för många äventyrare världen över. De...

14 750 kr
Läs mer & kontakta oss