Hyr kajak och SUP: info@kajaktivtjorn.se

Köp kajak och SUP på västkusten – Butik på Tjörn

Meny

Säkerhetsföreskrifter under paddling

 • Ni tar fram kajak, kapell, paddel och flytväst ur uthyrningsboxen (koder i bekräftelsen).
 •  Alla deltagare ska vara simkunniga. All paddling och andra aktiviteter sker på egen risk.

1.    Flytväst skall alltid användas vid paddling!

2.    Informera någon närstående om din färdplan samt när du beräknas vara åter. Detta kan du göra via den länk som du får i bokningsbekräftelsen.

3.    Väder: Håll koll på väderprognosen innan paddling!https://www.smhi.se/vader/prognoser/ortsprognoser/q/Bleket/Tjörn/2721362

                      Vid blåst var försiktig och ställ hellre in. Vid åskoväder undvik paddling helt.

4.    Utrustning: Kontrollera att din utrustning är hel innan du ger dig ut, ev fel ska direkt rapporteras. Om något går sönder under din hyrtid är du ansvarig för att rapportera det  (Du får en länk till Outdoortime:s felrapporteringssystem i bokningsbekräftelsen).

5.    I- och urstigning: Instruktion hur du kliver i och ur kajaken hittar du antingen via hemsidan eller länk i bokningsbekräftelsen.

6.    Inställningar: Instruktion hur du ställer in pedaler, samt hur roder och skedda fungerar hittar du antingen via hemsidan eller länk i bokningsbekräftelsen….

7.    Kapsejsning: Skulle du råka vippa med kajaken, se till att hålla i kajak och paddel så de inte blåser iväg. Simma in till land och ta hjälp av ditt sällskap att tömma kajaken.

8.    Larma: Om nödsituation uppstår, larma 112. Förvara mobiltelefon vattentätt på kroppen.

9.    Synlighet: Tänk på att du syns dåligt i en kajak så var uppmärksam på motorbåtstrafik, vid minsta tveksamhet, släpp förbi. Undvik att paddla i farleder. Håll till höger vid möte.

10.  Nykterhet: Att paddla nykter är en självklarhet, lagen om sjöonykterhet gäller även kajak.

11.   Miljö & allemansrätt: Lämna inte skräp efter dig i vår vackra natur! Håll koll på om det råder eldningsförbud. Paddla aldrig mot fåglar, fågelbon och vilt, de är känsliga för störningar. Ha koll på ev skyddsområden. Respektera markägare och allemansrätten. Behöver du gå på toaletten i naturen – gräv ner!

12.  Paddling öppet vatten: Ska du ut på öppet vatten bör du alltid ha med dig länspump, reservpaddel samt bogserlina/kastlina. Håll dig så nära land som möjligt.

13.  Paddling i kallt vatten: Om vattnet är kallare än 15° måste du bära lämplig klädsel, ha rätt kompetens och utrustning, samt undvika att paddla ensam.

14.  Ombyteskläder: Medtag gärna en vattentät påse med ombyteskläder. Man kan bli blöt!

15. Orientera er: på sjökortet så ni har koll på var ni befinner er (sjökort finns i paddel och flytvästboxen. sjökort 2020 PDF dagsrutt

När du är tillbaka på Kajaktiv Tjörn

 • Bär upp kajaken från bryggan till spolstället.
 • Spola av kajaken med slangen utanpå och inuti, speciellt roder och alla plast och metalldelar.
 • Pumpa ur vattnet använd svampen för att få bort det sista skräpet & vattnet.
 • Doppa flytväst och kapell i sköljtunnorna, häng upp på torkställning.

 Vad vi kräver av hyrestagaren
Då våra kajakstationer i de flesta fall är obemannade så lägger vi ett större ansvar på dig som hyrestagare att säkerställa din och ditt sällskaps säkerhet.
Den som vill nyttja våra tjänster måste uppfylla följande villkor, och det är hyrestagarens ansvar att tillse att den samt de personer som den tar med sig gör så under hela den period som våra tjänster nyttjas. Om hyrestagaren eller någon i dess sällskap någon gång under den period som våra tjänster nyttjas ej uppfyller kraven nedan så kan inget form skadestånd eller anspråk krävas från uthyraren vare sig för sak-, personskador eller sakdor på tredje man. Följande måste vara uppfyllt av hyrestagaren.
Hyrestagaren och samtliga i sällskapet skall:

 • Ha fyllt 18år, är någon under 18år måste förälder alt. förmyndare följa med.
 • Ha fysisk förmåga att säkert delta på den tjänst du tänkt utnyttja.
 • Se till att du är bekant med de risker som kan förekomma i samband med den tjänst du tänkt nyttja.
 • Alltid bära flytväst I det fall de paddlar eller färdas i kajak.
 • Alltid vara fri från droger och / eller akohol under den tid då våra tjänster nyttjas.
 • Se till att torrdräkt används vid vattentemperaturer under 15 grader celsius.
 • Att du alltid kontrollera så att utrustningen fungerar säkert innan du börjar använda den.
 • Kontrollera gällande och kommande väder och förkunna sig att det är säkert att utföra aktiviten i det väder som förespås gälla.